7 De psychiater en het jonge meisje

Dilemma’s bij het aanvragen van een dwangopname

  • Chapter
Dilemma’s in de psychiatrische praktijk
  • 361 Accesses

Samenvatting

De toepassing van dwang door de overheid is in een democratie aan strikte voorwaarden gebonden. In 1859 schreef John Stuart Mill in zijn invloedrijke boek On Liberty, dat overheidsdwang alleen valt te legitimeren als daarmee schade aan de samenleving of zichzelf te voorkomen is (Mill, 1978). In de gezondheidszorg is dat slechts incidenteel aan de orde. Eigenlijk alleen bij patiënten met een levensbedreigende infectieziekte, die afzondering en behandeling ter voorkoming van besmetting van derden weigeren, patiënten die de desastreuze gevolgen van hun weigering van een effectieve behandeling niet overzien en psychiatrische patiënten die op grond van zijn stoornis tot gevaar of ernstige vormen van overlast komen en niet bereid zijn om zich daarvoor te laten behandelen. De arts speelt in deze drie voorbeelden een centrale rol.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this chapter

Institutional subscriptions

Similar content being viewed by others

Notes

  1. 1.

    Formeel is de rol van de psychiater in de IBS-procedure beperkt. In feite adviseert hij de burgermeester van de gemeente op wiens grondgebied de patiënt zich bevindt om de patiënt in bewaring te stellen. De burgemeester heeft gelegenheid om dit advies naast zich neer te leggen of het uit te voeren. In de praktijk komt het echter zelden voor dat de burgemeester het advies naast zich neerlegt en dus heeft de psychiater een bepalende rol in de procedure.

  2. 2.

    Leenen stelt dat welzijn subjectiever is dan gevaar en dus dat de vaststelling ervan in hoge mate afhankelijk is van de beoordelaar. Daarom leidt welzijn als rechtvaardigingsgrond voor gedwongen opneming tot willekeur en betutteling, aldus Leenen.

  3. 3.

    Dit hoofdstuk is geschreven voordat de politieke discussie over een eventuele herijking van de mogelijkheid tot dwangbehandeling heeft plaatsgevonden.

Literatuur

  • Janssen M., & Donker, M. (1989). De psychiatrische besluitvorming rond gedwongen opname. Maandblad Geestelijke volksgezondheid, 6, 619–633.

    Google Scholar 

  • Kaasenbrood, A. (1988). De psychiater en het gevaarscriterium. Tijdschrift voor Psychiatrie, 30, 679–691.

    Google Scholar 

  • Leenen, H.J.J. (1994). Handboek voor gezondheidsrecht. Rechten van mensen in de gezondheidszorg. Alphen aan den Rijn: Samson HD/Tjeenk Willink.

    Google Scholar 

  • Mill, J.S. (1978). Over vrijheid. Meppel: Boom.

    Google Scholar 

Download references

Authors

Editor information

Ad Kaasenbrood Tom Kuipers Bert van der Werf

Rights and permissions

Reprints and permissions

Copyright information

© 2004 Bohn Stafleu Van Loghum, Houten

About this chapter

Cite this chapter

Kaasenbrood, A., Hanneman, P. (2004). 7 De psychiater en het jonge meisje. In: Kaasenbrood, A., Kuipers, T., van der Werf, B. (eds) Dilemma’s in de psychiatrische praktijk. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-9692-4_7

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/978-90-313-9692-4_7

  • Publisher Name: Bohn Stafleu van Loghum, Houten

  • Print ISBN: 978-90-313-4351-5

  • Online ISBN: 978-90-313-9692-4

  • eBook Packages: Dutch language eBook collection

Publish with us

Policies and ethics

Navigation