Leefstijlgeneeskunde: ook op het werk!

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor factoren die de gezondheid van werknemers negatief beïnvloeden, en voor leefstijlverbetering van werknemers in het algemeen. In het manifest Leefstijlgeneeskunde en werk: Gezondheid en inzetbaarheid vergroten van werknemers met een chronische aandoening roepen experts verbonden aan Lifestyle4Health (een initiatief van TNO en LUMC) op om naast risicopreventie en gezondheidspromotie, ook aandacht te besteden aan leefstijlgeneeskunde op het werk voor mensen met chronische aandoeningen.Een derde van de beroepsbevolking heeft een door een arts vastgestelde chronische aandoening (32%). Het aantal mensen met een chronische aandoening stijgt omdat we langer leven maar ook omdat we chronische aandoeningen, zoals diabetes, op steeds jongere leeftijd ontwikkelen. En omdat we niet alleen langer leven maar ook langer werken, zal ook het aantal werknemers met een chronische aandoening verder stijgen. Op dit moment lijdt 3,1% van de werknemers in Nederland aan hart- en vaatziekten, 2,0% heeft diabetes (type 1 en 2), 3,8% een maag- of darmstoornis en 4,5% heeft een psychische aandoening. Werk neemt een belangrijke plek in binnen ons dagelijks leven. Gemiddeld besteden we de meeste tijd per dag aan werk. De werkcontext is daarom zeer relevant om te betrekken bij de inzet, de implementatie en het succes van leefstijlgeneeskunde. De missie van Lifestyle4Health - het halveren van (de impact van) de ziektelast van leefstijl gerelateerde ziekten in de komende tien jaar - kan logischerwijs alleen gerealiseerd worden als de werkcontext wordt meegenomen als cruciale implementatieomgeving.

Meer informatie:Kees Nanninga- Persvoorlichter, +31(0)88 8661017, kees.nanninga@tno.nl.

Bron: TNO

Technologie voor mensen met cognitieve beperkingen

Er komt steeds meer technologie beschikbaar die mensen met een arbeidsbeperking kan ondersteunen bij het zoeken naar werk en in het werk zelf. Maar welke technologie is nu het meest passend voor mensen met een bepaalde cognitieve arbeidsbeperking? Vanuit de Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) heeft TNO een matrix ontwikkeld die laat zien welke technologieën bij welke cognitieve functies ondersteuning bieden.

De matrix bestaat uit acht technologieën, waaronder augmented reality (AR), virtual reality, monitoring & feedback en sociale robots. Andere applicaties zijn in ontwikkeling. TNO zal in een aantal pilots onderzoeken wat de technologieën in de praktijk kunnen betekenen voor werknemers en werkgevers.

Voor meer informatie:

Bron: TNO

Promotieonderzoek: beslismodel kan verzekeringsartsen helpen

Een beslismodel op basis van data analytics kan verzekeringsartsen helpen bij het maken van prognoses en het plannen van herbeoordelingen. Wel is eerst nog verder onderzoek in de praktijk nodig. Dat stelt onderzoekster Ilse Louwerse die een dergelijk beslismodel ontwikkelde en evalueerde. Louwerse promoveerde op 17 november 2020 op dit onderzoek bij VUmc. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de bijzondere UWV leerstoel Verzekeringsgeneeskunde van prof. Han Anema.

Zie ook het artikel van Ilse Louwerse in TBV 9, 2020;28:18-23

Bron: UWV

Neemt u maar alvast afscheid

Neemt u maar alvast afscheid is de titel van het boek van journalist Philip Reedijk over zijn IC-opname en revalidatie vanwege COVID-19. Reedijk vertelt over zijn delier, hoe zijn gezin de IC-opname ervoer en wat de impact van COVID-19 op gezin en familie was en is. Reedijk en zijn vrouw krijgen in maart COVID-19 en worden beiden opgenomen. Hun drie kinderen van 14, 16 en 18 jaar blijven thuis achter. Het gaat slecht met Reedijk, ondanks zijn blanco medische voorgeschiedenis, regelmatig sporten en BMI van 25. Hij ligt vier weken op de IC met een dubbele longontsteking, bijna sepsis en complicaties van een subglottische stenose na intubatie. Na de ziekenhuisopname revalideert hij nog eens vijf weken. Reedijk vertelt hoe hij na 7 maanden nog steeds bezig is met zijn herstel. Hij heeft nog steeds zijn energie niet terug. Neemt u maar alvast afscheid is een vlot leesbaar boek van 168 bladzijden. Het boek bevat dagboeknotities van Reedijk, zijn vrouw en kinderen en dit afgewisseld met app- en sms-berichten van de gezinsleden met familieleden.

Neem u maar alvast afscheid is uitgegeven bij Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021579917