Terug van vakantie

Nu iedereen weer (bijna) terug is van een vakantie - of daaraan in ieder geval gedacht heeft in de eigen tuin - is er één ding niet veranderd: het coronavirus is nog steeds onder ons. Binnen enkele maanden zijn we gewend geraakt aan een nieuwe werkelijkheid die meer en meer het karakter van een blijvend iets gekregen heeft. Ons werk ziet er anders uit dan vóór maart. We werken meer thuis, fysieke beoordelingen zijn voor een deel vervangen door telefonische contacten of een van de beeldbelvarianten. Het heeft ons bevestigd - of herbevestigd? - dat een fysieke beoordeling niet altijd de gouden standaard hoeft te zijn. Maar toch, als beroepsgroep moeten we ervoor zorgen dat we onder druk van een werkgever of opdrachtgever die vooral quick wins ziet, de kwaliteit van de verzekeringsgeneeskundige beoordeling scherp voor ogen blijven houden. Wij als bestuur zullen dat doen in externe overleggen maar u als (verzekerings)arts hebt ook en vooral een eigen professionele verantwoordelijkheid. En als u daarvoor een werkgever of opdrachtgever tegen de haren in moet strijken, dan is dat maar zo. Het klinkt mogelijk ernstiger en dramatischer dan het is maar mede gezien het alsmaar aanhoudende tekort aan verzekeringsartsen, de grote hoeveelheid beoordelingen die gedaan moeten worden en de daardoor ook op onze schouders neergelegde politieke druk, staat de toekomst van ons vak wel enigszins onder druk.

figure 1

Secretariaatsbureau NVVG Domus Medica Postbus 24095 3502 MB Utrecht (030) 6868764 secretariaat@nvvg.nl www.nvvg.nl

Kennisagenda Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

Het bestuur is trots op de werkgroep Kennisagenda en haar projectleider Heike Jansen. Er is een puike kennisagenda samengesteld. De werkgroep heeft veel werk verzet en dit heeft geleid tot een mooi product met veel dwarsverbanden. Het bestuur heeft de Kennisagenda bekrachtigd en heeft het verder passend gevonden om de kennisagenda als eerste aan de commissie Wetenschap aan te bieden. In een van de komende nummers van TBV zal Heike Jansen u meer vertellen over de Kennisagenda.

Najaarsledenvergadering

Het zal u niet verbazen dat ook de najaarsledenvergadering dit jaar digitaal gaat plaatsvinden. Met een al vervallen voorjaarsvergadering is het contact tussen leden en bestuur daarom dit jaar erg schraal. De vergadering wordt gehouden op 8 oktober 2020, tussen 15.00 en 17.00. Het bestuur zal wel bij elkaar zijn, de daarvoor gereserveerde ruimte is groot genoeg om de coronaregels geen geweld aan te doen. Er zal een moderator aanwezig zijn om het soepel te laten verlopen. Een aanvullend programma, gebruikelijk bij de ledenvergaderingen, zal er niet zijn. Dat is een van de vele gevallen van 'jammer maar het is niet anders'.

Verzekeringsgeneeskundige Dagen.

Als ik dit schrijf - begin augustus - is het nog niet duidelijk of en hoe de Verzekeringsgeneeskundige Dagen doorgang zullen vinden. De gebruikelijke driedaagse variant met een avondprogramma op woensdag, een Engelstalige dag op donderdag en een afsluitende Nederlandstalige dag zal het zeker niet zijn. Recent heeft de congrescommissie een korte enquête uitgezet met als voorstel een fysieke bijeenkomst voor een zeer beperkt aantal leden (ongeveer honderd) en voor het overige de mogelijkheid om het programma online te volgen. Wat het gaat worden is mogelijk al bekend bij verschijnen van dit blad.

Agenda

8 oktober 2020 (online) Najaarsledenvergadering

4-6 november 2020 te Almere Verzekeringsgeneeskundige dagen

16-18 september 2021 te Basel UEMASS-Congres

Hans de Brouwer, secretaris