Log in

Mozes en de berg

De bijzondere samenwerking tussen FACT en dialectische gedragstherapie

  • Artikelen
  • Published:
Tijdschrift voor Psychotherapie

In een FACT-OGGZ-team vindt onderbehandeling plaats van aldaar bekende cliënten met persoonlijkheidsstoornissen. Deze cliënten treden herhaaldelijk kort in contact met de hulpverlening en laten het dan afweten. Of zij zoeken de hulpverlening actief, assertief en soms ook agressief op, zonder een effectieve behandelrelatie te kunnen creëren. Het FACT-OGGZ-team van Pro Persona te Arnhem begon in 2010 een samenwerking met een ervaren DGT-therapeut, met als doel dialectische gedragstherapie (DGT) toegankelijk te maken voor deze cliënten. In anderhalf jaar tijd verwees het FACT-OGGZ-team vijf cliënten door aan DGT. Met hen is het gelukt een werkbare behandelrelatie op te bouwen. De gegevens over de behandelingen zijn geanalyseerd en de methodische aard van de uitvoering is beschreven. In dit artikel presenteren we de eerste ervaringen aan de hand van twee casussen die twee uitersten representeren in de aard van de problemen in de hulpverleningsgeschiedenis. De conclusie is dat het mogelijk is behandelrelaties te creëren met op verandering gerichte therapie voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis met een afwijzende of bevechtende relationele stijl.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Subscribe and save

Springer+ Basic
EUR 32.99 /Month
  • Get 10 units per month
  • Download Article/Chapter or Ebook
  • 1 Unit = 1 Article or 1 Chapter
  • Cancel anytime
Subscribe now

Buy Now

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. Actieve passiviteit is passief reageren op problemen waarvoor onvoldoende hulp aanwezig is, waarbij men tegelijkertijd nood toont en op die manier anderen activeert.

Literatuur

  1. Bateman, A. & Fonagy, P. (2009). Randomized controlled trial of outpatient mentalizationbased treatment versus structured clinical management for borderline personality disorder. American Journal of Psychiatry, 166, 1355-1364.

    Article  PubMed  Google Scholar 

  2. Linehan, M.M. (2002). Dialectische gedragstherapie bij borderline persoonlijkheidsstoornis: theorie en behandeling. Lisse: Swets & Zeitlinger.

    Google Scholar 

  3. McMain, S.F., Links, P.S., Gnam, W.H., Guimond, T., Cardish, R.J., Korman, L. & Streiner, D.L. (2009). A randomized trial of dialectical behavior therapy versus general psychiatric management for borderline personality disorder. American Journal of Psychiatry, 166, 1365-1374.

    Article  PubMed  Google Scholar 

  4. Meijer, S., & Bosch, W. van den (2011). Vademecum dialectische therapie: blijven zoeken naar balans. Amsterdam: Pearson.

    Google Scholar 

  5. Stuurgroep Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling (2008). Multidisciplinaire richtlijn persoonlijkheidsstoornissen. Utrecht: Trimbos-instituut.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

klinisch psycholoog en psychotherapeut, psychiater

About this article

Cite this article

van den Bosch, W., Kaasenbrood, A. Mozes en de berg. TIJDSCHRIFT PSYCHOTHERAPIE 39, 242–254 (2013). https://doi.org/10.1007/s12485-013-0044-2

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12485-013-0044-2

Navigation