Log in

Mondklachten

BIJWERKINGEN VAN NIEUWE, DOELGERICHTE KANKERTHERAPIEËN

  • Published:
Tandartspraktijk Aims and scope

Abstract

Het aantal nieuwe, ‘doelgerichte’middelen voor de behandeling van kanker breidt zich snel uit en deze middelen nemen een steeds prominentere plaats in bij de behandeling van verschillende soorten kanker. Patiënten wordenmeestal ambulant en gedurende een langere periode (maanden tot jaren) behandeld. Ook de tandarts-algemeen practicus zal deze patiënten in de stoel krijgen. Veel van dezemiddelen gevenmondklachten. De prevalentie verschilt sterk permiddel en varieert van 0 tot 52%. Patiënten kunnen hinderlijke gevoeligheid en ulceraties van de orale slijmvliezen ontwikkelen, de sensibiliteit van gebitselementen is soms verhoogd en veelvuldig doen zich klachten over een droge mond en smaakveranderingen voor. Dit kan leiden tot het noodgedwongen aanpassen van de dosis, het onderbreken of het definitief beëindigen van de oncologische therapie. Tevens zijn er bijwerkingen die relevant zijn wanneer invasieve tandheelkundige ingrepen gepland zijn. Zo hebben angiogeneseremmers een effect op de bloedingsneiging en de wondgenezing. Ook is er casuïstiek van kaakbotnecrose ten gevolge van dezemiddelen beschreven.

Dit artikel beoogt de tandarts te informeren over de orale bijwerkingen van een aantal doelgerichte kankertherapieën en aanwijzingen te geven voor de praktijk.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Subscribe and save

Springer+ Basic
EUR 32.99 /Month
  • Get 10 units per month
  • Download Article/Chapter or Ebook
  • 1 Unit = 1 Article or 1 Chapter
  • Cancel anytime
Subscribe now

Buy Now

Price includes VAT (Thailand)

Instant access to the full article PDF.

Afb. 1-2

Referenties

  • De bij dit artikel behorende literatuuropgave kan per e-mail bij de redactie van TP worden opgevraagd (tpredactie@bsl.nl).

Download references

Dankwoord

Dit artikel is ten dele gebaseerd op een literatuurstudie ten behoeve van de masterscriptie van drs. Diede Wiersma en drs. Anniek Arends, uitgevoerd bij de sectie Parodontologie, ACTA.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

tandarts, is verbonden aan de sectie Parodontologie

verpleegkundig onderzoeker

internist-oncoloog

Correspondentie: j.raber.durlacher@acta.nl

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Raber-Durlacher, J., Boers-Doets, C. & de Graeff, A. Mondklachten. TANDARTSPRAKTIJK 33, 26–31 (2012). https://doi.org/10.1007/s12496-012-0120-8

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12496-012-0120-8

Navigation