Jeugdigen met een verstandelijke beperking zijn niet alleen gevoeliger voor de impact van traumatische gebeurtenissen, ze maken die ook vaker mee. Toch worden traumagerelateerde klachten vaak niet herkend, gediagnosticeerd en behandeld. Een nieuwe handreiking en training gaan bijdragen aan verandering.

Meer dan de helft van de mensen met een verstandelijke beperking in de zorg heeft een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt. Herkenning, diagnostiek en behandeling van traumagerelateerde problemen bij jeugdigen met een verstandelijke beperking is ingewikkeld en vereist gespecialiseerde deskundigheid. Daar komt bij dat behandelaren en begeleiders weinig hulpmiddelen hebben om te kiezen voor een bepaalde vorm van traumabehandeling. Ook wordt niet altijd onderkend dat het (probleem)gedrag van deze jeugdigen het gevolg kan zijn van traumatische gebeurtenissen, terwijl erkenning, deskundige begeleiding en behandeling een grote bijdrage kunnen leveren aan een betere kwaliteit van leven. De eerste Nederlandstalige handreiking over dit onderwerp, 'Tijdig signaleren en behandelen van trauma- en stressorgerelateerde problemen bij jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking' van Academische Werkplaats Kajak, biedt behandelaren en begeleiders handvatten om in ieder geval voor de doelgroep licht verstandelijk gehandicapte kinderen goed onderbouwde beslissingen te nemen over diagnostiek, begeleiding en behandeling. De gloednieuwe training 'Getraumatiseerde kinderen met een verstandelijke beperking: Helpen bij Herstel' heeft een bredere doelgroep en helpt om kinderen met een verstandelijke beperking en hun omgeving de juiste hulp te bieden na traumatische ervaringen. En te werken aan herstel. De training is bedoeld voor professionals, ouders, pleegouders en andere direct betrokkenen. De handreiking is geschreven onder voorzitterschap van Carina van Kregten, psycholoog, cognitief gedragstherapeut en EMDR-practitioner. Samen met orthopedagoog en klinisch psycholoog Aafke Scharloo en Giuditta Soro werkte ze ook aan het ontwikkelen van de training Helpen bij Herstel. We spreken met Carina en Aafke over de handreiking en de training.

'Beperking werd lang als bescherming tegen trauma gezien'

De handreiking 'Tijdig signaleren en behandelen van trauma- en stressorgerelateerde problemen bij jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking' is gratis te downloaden op www.academischewerkplaatskajak.nl/handreiking-trauma-en-lvb.